Cristian Diaconescu

Cum să (nu) te joci de-a politica

| 0 comments

După cum am prezentat în explicarea sesizării depuse impotriva ilegalităților comise in perioada referendumului pentru suspendarea Președintelui României din 2012, Comisia Europeană a cerut într-un Raport ca instituțiile statului roman să ia anumite măsuri pentru revenirea la normalitate.

Ei bine, după doi ani, una dintre cele mai importante măsuri – acordul de colaborare – este acum în primejdie și amenință iarași, prin persoana lui Victor Ponta, să alarmeze din nou partenerii europeni.

Ce urmează este înșiruirea de evenimente, din 2012 până la timpul present, o inșiruire care vă va demonstra de ce acțiunile lui Victor Ponta din această perioadă sunt extrem de periculoase pentru România.

În iulie 2012, Comisia Europeană a finalizat un raport privind progresele realizate de România în cadrul MCV începând cu anul 2007. Întrucât a fost prezentat într-un moment în care existau semne de întrebare importante privind statul de drept, Raportul a impus recomandări specifice pentru a restabili respectarea acestor principii fundamentale.

Consiliul Afacerilor Generale din luna septembrie  2012 a atras atenția în legătura cu cooperarea loială între instituții și stabilitatea în separarea puterilor în România, ca elemente importante care permit realizarea de progrese în chestiunile legate de reforma judiciară și lupta împotriva corupției.

La sfârșitul lunii ianuarie 2013, Comisia Europenă a constatat ca “Locul Constituției și al Curții Constituționale a fost restabilit în conformitate cu recomandările Comisiei. Cu toate acestea este esențial, ca Președintele, noul Guvern și noul Parlament să garanteze stabilitatea ordinii constituționale.”

În acest context, Comisia Europenă notează că “Noul Guvern și-a făcut deja cunoscut angajamentul față de independența sistemului judiciar și supremația statului de drept în cadrul acordului instituțional de colaborare dintre Președinte și Primul Ministru. Pactul de colaborare ar trebui sa fie urmat de: introducerea unui cadru clar privind interdicția de a critica hotărâri judecătorești și de a submina activitatea magistraților sau de a face presiune asupra acestora și asigurarea aplicării eficiente a acestor cerințe.”

Ruperea Acordului de colaborare instituțională reprezintă exprimarea dorinței Primului Ministru de a se delimita de partenerii noștri europeni privind garantarea independenței sistemului judiciar și a stabilității statului de drept.

În esență, este evidentă intenția Primului Ministru de a deschide calea către subordonarea sistemului judiciar politicului și de a relua procesul împotriva statului de drept și a instituțiilor acestuia început si nefinalizat în vara anului 2012.

În loc de concluzie:
Se pare că Victor Ponta se joacă de-a politica și o face pe votul și încrederea celor care-l susțin în continuare. Mișcările pe care le face, parcă fară o minimă gândire, ne pun în pericol și fac ca România să fie văzută iar ca o țară instabilă.

Am toată încrederea că în această toamnă vom putea împreună să restabilim ordinea și liniștea cuvenită în România, pentru că putem mai mult. Merităm mai mult.

Leave a Reply

Required fields are marked *.