Cristian Diaconescu

Despre cetățenie

| 0 comments

Privesc cu uimire la dezbateri politice în care credința a devenit tema de poziționare .

Ponta tocmai a aflat la întrunirea partidului său că există Dumnezeu. Vorbitori de televizor,cu fizionomii înțelepte și atotștiutoare între două pariuri dacă pe mine m-ar înlocui Emil Boc la candidatura la Președinție, se avântă viguros, muncitorește, pe tărâmul atât de delicat și personal al credinței.

Lăsați oamenii în pace să creadă, să simtă și să viseze conform credinței lor. Dumnezeu este Unul pentru toți.

Se tot discută despre religie, despre etnie și orientări sexuale. Se dezbate, în primul rând religia, ca și cum în funcție de cultul în care crezi votul contează diferit. Ca și cum cei ortodocși (pentru că sunt majoritari) au două voturi, în timp ce orice alt cult au, pe rând, un vot sau poate chiar jumătate.

Eu sunt ortodox atât prin naștere cât și prin credință, dar asta nu mă diferențiază cu nimic în ceea ce privește calitatea mea de cetățean.Să fim clar înteleși: drepturile și obligațiile într-o țară democratică aparțin în egală masură tuturor cetățenilor, fără diferențiere.

Cum într-o țară mult mai dezvoltată ,democratica ,nu a contat culoarea pielii unui Președinte, nici noi nu trebuie sa greșim aducând in discuție tot felul de delimitări artificiale ,care nu arată decât incultura gravă a celor care gândesc in acești termeni.

Chiar evocând ideea de “diferit” când vorbim de drepturile politice, jignirea este evidentă, nedreaptă și absurdă.

Oamenii cu ochi căprui nu au mai multă putere de deicizie, la fel cum blonzii nu primesc două buletine de vot. La fel ar trebui să fie situția tuturor minorităților: atât timp cât sunt perfect integrate și reprezintă o parte funcțională și responsabilă a societății noastre, orice minoritate are dreptul de a fi considerată egală cu majoritatea.

Sunt din ce în ce mai puține societățile în care o minoritate (de orice tip) are de suferit printr-un statut diferențiat și, în orice caz, nu cele civilizate. Așa că, prieteni nu uitați că o democrație se bazează pe drepturi egale, pe responsabilitatea fiecaruia dintre noi și pe respectul pe care ni-l oferim sau îl câștigăm.

Putem mai mult. Merităm mai mult.

Leave a Reply

Required fields are marked *.