Cristian Diaconescu

Despre ilegalități, în cuvinte simple

| 2 Comments

Ieri am depus în numele Fundației Mișcare Populara o sesizare “in rem” împotriva ilegalităților pe care un grup de politicieni le-a organizat în vara anului 2012, în perioada referendumului pentru suspendarea Președintelui  României .
Pentru că sesizarea numără nu mai puțin de 6 pagini cu un limbaj juridic, m-am decis să ofer aici o explicație mai simplă asupra celor întâmplate.
Chiar dacă sunt sigur că cei care mă citesc sunt perfect capabili să descifreze textul, totuși consider că informațiile  pe care le prezintă sunt de interes național și merită o explicare mai simplă, ușor de înteles pentru oricine.

Ce reclamă denunțul penal?
Faptul că în perioada 2-4iulie 2012, Victor Ponta a semnat o serie de ordonanțe de urgență care au atacat direct statul de drept, stabilitatea și siguranța sa.
Deși Constituția și deciziile Curții Constituționale interzic, în mod expres, modificarea, prin Ordonanța de urgentă,a regulilor de funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului; Guvernul a acționat împotriva legii modificând legea privind organizarea și funcționarea Curtii Constituționale, în scopul blocării competențelor acestei instituții de a cenzura hotărârile Parlamentului.

Scopul este simplu de înțeles. Schimbarea abuzivă a Avocatului Poporului, singura instituție care putea ataca Ordonanțele de Urgentă, precum și a Președinților Senatului și Camerei Deputaților, au fost făcute pentru a derula procedura de suspendare, încălcând toate regulile de funcționare a Parlamentului.
Pentru a jongla cu termenele de intrare în vigoare a deciziilor, Guvernul a preluat Monitorul Oficial de la Camera Deputaților.
Mai mult,cu un tupeu nemărginit, politicienii au somat Curtea Constituțională să se pronunțe în 24 de ore.

Practic, Curtea Constituțională, instituția supremă care protejeză însuși Constituția Romaniei devenea incapabilă să-și practice menirea.

Mai mult, în data de 5 iulie 2012, apare o altă ordonanță de urgență. Semnată de același Victor Ponta, Ordonanța modifica legea referendumului, după declanșarea procedurii.
Este de bun simț să presupunem că este ilegal să modifici regulile unei proceduri în timp ce aceasta are loc. E ca și cum ai schimba regulile unui meci de fotbal la minutul 43. Și asta doar pentru că, abuziv, Victor Ponta și-a permis asta.

Ce dovedește reaua intenție și premeditarea intregului atac la integritatea statului de drept, este campania publică, devastatoare a politicienilor prin care se încerca justificarea acestor abuzuri.

Aceste două mari ilegalități trebuiau oprite de Victor Ponta, în calitatea sa de prim-ministru, în sensul respectării Constituției. Însă Victor Ponta nu a făcut decât să privească și să lase aceste măsuri abuzive să își urmeze cursul.

Deci Victor Ponta a scos toate instituțiile din funcțiune  pentru suspendarea Președintelui României.
Pe lângă aceste acte, Crin Antonescu, în calitatea sa de Președinte al Senatului, dădea un ultimatum de 24 de ore Curții Constituționale pentru a-și da avizul pentru propunerea de suspendare a Președintelui României. Bineințeles că nu există o lege în acest sens iar termenul este unul aberant pentru o decizie atât de importantă pentru orice stat din lumea aceasta.

Ce efect a avut acest atac la statul de drept?
Curtea Constituțională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, Comisia Europeană, precum şi celelalte instituţii si parteneri europeni solicitând sprijin pentru acest atac fără precedent intr-o democrație.
Toți partenerii strategici pe plan internationațional au somat și cerut prim-ministrului și președintelui interimar să oprească aceste acte de atac asupra statului, ceea ce a dus la o tensionare a legăturilor Românie cu o serie de state  și destabilizarea gravă a imaginii României in context politic internațional.

Victor Ponta nu a respectat angajamentele europene pe care România, ca stat membru al Uniunii, și le-a asumat. Voci extrem de importante din politica internațională  și-au exprimat îngrijorarea
față de comportamentul autorităților de la București.

Ce se întâmplă la doi ani de la eveniment?
Timpul a mai șters din amintirile acelui moment, deși partenerii internaționali încă păstreaza un ochi vigilent asupra noastră.
În momentul acela, în contextul politic a contat foarte mult poziția a doi oameni cheie: Dl. Mihai Razvan Ungureanu și Dna. Monica Macovei. La momentul referendumului, colegii pe care-i respect erau pro-Președinte. Au susținut asta public cu diferite ocazii. Acum aștept cu încredere o reconfirmare a poziției lor, mai ales în contextul acestui denunț. Este extrem de important ca fiecare dintre noi să-și pastreze pozitiile chiar și după trecerea anilor.

De ce e important să știm asta?
Pentru că indiferent de ce „inamic politic” ar avea orice alt politician, Constitutia României trebuie să rămână suverană.
Pentru că pe lânga sloganuri de campanie și promisiuni electorale, politica este mult mai mult decat atât.
Pentru că Victor Ponta vrea să fie Președintele României, în contextul în care nu respectă această țară, oamenii și legile ei.
Pentru că, de o parte sau alta, unii români au iesit la vot la referendum. Au vrut să-și exercite un drept constituțional, iar el și bătut joc de acest drept.
Pentru că imaginea României la nivel internațional contează atât de mult în alianțe și parteneriate strategice, iar Victor Ponta n-a făcut altceva decât să atragă opinii negative de la cei mai relevanti parteneri europeni si euro-atlantici.
Pentru că românii merită să știe cine spune că vrea să-i reprezinte, să le fie Președinte.

Pentru că putem mai mult. Merităm mai mult.

2 Comments

  1. Da,v-am urmarit si in conferinta de presa si la B1 tv,am si citit.Nu trebuie sa pice tara pe mana acestui impostor de Ponta,insa din negericire sunt multi care il voteaza.Macar daca s-at destepta pana in noiembrie,cei cu pregatire,care l-au votat pana acum.

  2. In loc sa susțină acest demers au fost persoane ca au preferat alierea cu o parte a grupului responsabil pentru lovitura de stat din 2012,dar aveți toată susținerea noastră, a cetățenilor care vor și lupta pentru o țară normala, cu reguli și principii care sa respecta indiferent de partidul politic aflat la putere. Pentru că putem și meritam mai mult.

Leave a Reply

Required fields are marked *.