Cristian Diaconescu

Un bilet de avion, vă rog, pentru turul doi

| 0 comments

Numiți-l defect profesional dar, din intreg primul tur de scrutin, interesul meu s-a manifestat mai ales asupra situației românilor de peste granițe.

Oameni egali cu noi, care au plecat într-o altă țară de nevoie sau împinși de visuri, oameni care au exact acelelași drepturi chiar dacă nu se află între granițele României.

Ei bine, alegerile acestea, ei au dovedit că ne aflăm încă într-un sistem corupt, îmbătrânit și inadaptabil.

 Ca să fie clar, observațiile mele cu privire la situația electoratului din diasporă nu vor să schimbe cu nimic rezultatele primului tur. Nu vorbesc despre nedreptăți față de un candidat sau altul ci despre nedreptățile la care au fost supuși românii din diasporă.

Este dreptul lor constituțional de a vota. Este dreptul lor de a-și alege, așa cum știu și cred, candidatul preferat. Important e s-o facă.

Și totuși, în drumul exercitării acestui drept au primit doar umilințe.

Ore întregi la coadă ca pe vremea comunismului când venea marfa la alimentară, declarații prea puține, de parcă nu s-ar fi așteptat nimeni să iasă românii la vot, uși închise prea devreme și așa mai departe.

Ce e cel mai trist e că toate aceste ostilități le-au promit tot de la români; nu de la străini așa cum suntem deseori obișnuiți să credem.

După ce în 2009 am reușit să îl înfrâng pe ministrul de externe al Italiei care, în urma cazului Mailat, cerea reimpunerea vizelor pentru români, acum aceeași români n-au nici măcar drepturile garantate de propriul lor stat.

Franța, Italia, Anglia sunt doar câteva țări care au dovedit că sistemul electoral pus la punct pentru diasporă este unul defectuos.

Oameni care-și fac meseria de zeci și zeci de ani sunt acum neputincioși în fața unei societăți moderne. Deh, ei doar urmează proceduri.

Primul tur a dovedit că românii sunt gata să iasă la vot, s-au mobilizat deși nu mulți credeau asta. Și la ce folos? Doar ca să plece umiliți, revoltați și nedreptățiți chiar de unii ai lor.

Nu se aștepta poate nimeni ca anul acesta să iasa de trei ori mai mulți români din diasporă la vot. S-a văzut asta prin incapacitatea sistemului electoral de a se adapta unei asemenea cereri.

Acești români care, în modul cel mai concret, s-au luptat ca să voteze merită respectul nostru.

Merită să fie luați în seamă și să reprezinte un semnal de alarmă care cere o schimbare.

Acești români care au venit cu credință la secțiile de votare merită să nu își piardă speranța.

Acestor români vreau să le mulțumesc în numele României dintre granițe, pentru spiritul civic și pentru că au vrut să-și exercite cel mai puternic drept pe care îl are un cetățean.

Nu vă lăsați doborâți și ieșitți și în al doilea tur de scrutin, arătați-le și arătați-ne că diaspora este puternică și are drepturi exact ca toți românii.

Voi aveți tot dreptul să veniți la vot pe 16 noiembrie fără să fie nevoie să cumpărați un bilet de avion spre țară.

România este aici și oriunde este un român. Meritați respect. Meritați mai mult! 

Leave a Reply

Required fields are marked *.