Cristian Diaconescu

Vă invit la teatru! Teatrul electoral.

| 0 comments

O piesă cu totul specială este pe cale să înceapă. Luați-vă un loc în sală, alegeți cu grijă vecinul de scaun și pregatiți-vă de teatrul electoral ce e pe cale să înceapă.

O să vedeți de toate, o să avem parte de atacuri, de drame sau pure momente de comedie, intrigi și personaje cheie care vor schimba uneori mersul treburilor.

Deși nu sunt un adept al teoriilor conspirațiilor, tot ce-i posibil să avem și asta în program. Chiar dacă niciun alt actor contracandidat nu va fi gata să o admită, planurile se pot face în spatele cortinei, înainte ca lupta să înceapă.

Uneori poate fi extrem de simplu, alteori trebuie să priviți cu atenție mișcările fiecarui candidat pentru a putea să vă dați seama de scopul pe care-l are în scenă.

La cum încep lucrurile, tot mai mult mă intrigă modul în care candidații relaționează între ei.

Când un candidat foarte vocal, care este gata oricând să spună orice și oricum, trece cu vederea apariția altui candidat, fără ca măcar să spună un „bună ziua” n-o fi ceva de bănuit?

Speculațiile își au cu siguranță locul în acest moment, așa că mă gândesc tot mai mult la un pact pe care doi astfel de candidați l-ar putea face.

Dacă în primul tur de scrutin, cei doi contracandidați sunt comozi unul pentru altul și nu se aruncă în atacuri, atunci e cât se poate de normal să vrea să intre amandoi în al doilea tur. Bineinteles, pactul ar fi deja făcut, în turul doi unul dintre ei se va dinstanța clar în lupta pentru președinție, urmând ca cel de-al doilea să fie noul prim-ministru ales.

Nu la fel se poate vorbi despre orice alt candidat care se luptă vizibil, așa cum poate el, împotriva celorlalți adversarilor politici.

Timpul le va dovedi pe toate, chiar și această observație a mea despre cei doi alti candidați deja anunțați. Cu siguranță nu mă aștept ca unul dintre ei să-mi confirme sau infirme teoria, asta o poate face doar discursul lor și modul în care intră în această luptă.

Dar în condițiile în care se dovedește că am dreptate, rămâne în urmă o problemă morală: dacă un candidat se aruncă în cursă doar pentru a servi drept sprijin altui candidat, atunci noi, toți cei care votam, nu suntem mințiți?

Nu ni se fură dreptul constituțional și, de fapt, singura armă de putere – votul?

În aceste condiții, orice am vota, ei câștigă iar noi mai pierdem pentru încă alți 5 ani.

Partea bună a acestei întregi metafore este că mai sunt și alți candidați în joc. Sunt și eu, și sunt dispus să lupt și să fiu incomod pentru adversarii mei politici.

Sunt pregătit să fiu un contrast, exact cum un soldat e contrastul bufonului de curte. Cu demnitatea, decența și mai ales corectitudinea care mă caracterizează de atâția ani în mediul politic, îmi construiesc strategia și traiectoria mea spre funcția de președinte. Și o fac pentru că, la fel ca dumneavoastră, simt responsabilitatea de aduce o schimbare României.

E timpul să înceapă teatrul electoral. Luați loc în fața televizoarelor.

Leave a Reply

Required fields are marked *.